Naukowcy pod wodzą Lachlan Mitchella sprawdzali, jaki rodzaj diety stosują kulturyści w sezonie i poza nim. W szczegółowych badaniach wzięło udział 7 zawodników mających 10.4 ± 3.4 doświadczenia treningowego. Uczestnicy zostali zapytani o trening, dietę i suplementację oraz źródła informacji o diecie i treningu. Ogólnie, poza sezonem [...]
Kto kiedyś pomyślałby, że w dzisiejszych czasach dostęp do ciekawych pod względem składu produktów będziemy mieli niemalże na wyciągnięcie ręki. Jak widać, znaleźć można całkiem dobre wafelki, które mogą urozmaicić naszą codzienną dietę. Wafel? Czym jest? Wafle to wyrób cukierniczy w postaci cienkiego i kruchego ciasta, zazwyczaj ma kilka warstw, [...]
Chałwa to kolejny produkt, który chciałbym porównać. Wielu z was, kocha chałwę za jej oryginalność i niepowtarzalny smak. Niestety zazwyczaj te spotykane w sklepach przepełnione są syropem glukozowym, utwardzonym olejem roślinnym i małą zawartością procentową sezamu, co stawia taką chałwę w złym świetle. Czy możemy od czasu do czasu nacieszyć się [...]
Kolagen należy do podstawowych białek strukturalnych i jest głównym składnikiem większości tkanek naszego organizmu. Buduje on ok. 25% białek znajdujących się ludzkim ciele. Według „Biochemii Harpera”, u człowieka wyróżniamy ponad 25 typów kolagenu, jednak dzielimy go na różne klasy. Według innych naukowców i opracowań, wyróżniamy 28 typów [...]
Już od dłuższego czasu jogurty naturalne są zdecydowanie częściej wybierane przez konsumenta niż ich słodsi kuzyni – jogurty czy inne desery owocowe. Niestety należy też brać pod uwagę, że jogurty, jak wszystko inne, różnią się między sobą, a różnice bardzo często są olbrzymie. Należy też dodać, że sama obecność bakterii jogurtowych [...]
Pieczywo chrupkie jest dość często spotykanym elementem w diecie osób dbających o sylwetkę. Jest to produkt mocno przetworzony i zdecydowanie lepiej wybierać pieczywo tradycyjne np.: żytnie na zakwasie. Choć spożywanie chrupkiego pieczywa, od czasu do czasu, nie powinno przynieść nam problemów z sylwetką, warto mimo wszystko zwracać uwagę, co ma w [...]
Czy zastanawialiście się kiedyś, jaki jest najważniejszy element diety osoby trenującej? Pytając aktywne osoby, uzyskamy jednoznaczną odpowiedź, że jest to białko. Białko w organizmie człowieka odpowiada za szereg funkcji metabolicznych, jednocześnie dbając o to, by po treningu sprawnie przebiegała regeneracja i by nasze mięśnie skutecznie się [...]
Odchudzanie powinno interesować nawet połowę populacji niektórych krajów. W Polsce sytuacja wcale nie jest lepsza. Zgromadzony tłuszcz to nie jest tylko problem wizualny, ale przede wszystkim sprzyja poważnym chorobom, szczególnie jeśli występuje w głębszych warstwach w tułowiu. Tego rodzaju tkanka jest aktywna metabolicznie, sprzyja powstawaniu [...]
Każdy z nas lubi sobie czasami odpocząć od reżimu dietetycznego i zjeść coś, co wyjątkowo lubi. Dla sporej części osób są to różnego rodzaju słodycze, fast-food czy przekąski. Niektórzy wliczają tego typu odstępstwa w bilans kcal, traktując jako element diety, a inni traktują jak oszukane posiłki zjedzone np. raz w tygodniu jako dodatkowa pula [...]
Jest kilka powodów, dla których proces odchudzania u kobiet może różnić się od redukcji masy ciała u mężczyzn. Niezwykle ważnym aspektem jest choćby funkcjonowanie układu hormonalnego, który w przypadku płci żeńskiej bywa trudny do „opanowania”, jeśli pojawią się tam jakieś nieprawidłowości. Forskolina, pochodząca z pokrzywy indyjskiej, zwiększa [...]
Istnieją dwa produkty o podobnej nazwie. Jeden jest pożądanym składnikiem diety kulturysty, a drugi wręcz przeciwnie. Do dzisiaj w Internecie ludzie nie odróżniają serwatki białkowej od białka serwatkowego i kupują tą pierwszą. Białko serwatkowe jest dość drogie, ale bardzo wartościowe dla sportowca. Jego cena wynika ze złożonego i kosztownego [...]
Proteiny serwatkowe stanowią niezbędny element diety kulturysty, a także innych sportowców. Okazuje się, że nie tylko osoby chcące zwiększyć hipertrofię korzystają z dobrodziejstw białka serwatkowego. Ludziom nieaktywnym fizycznie zaleca się niewiele protein. Sytuacja zmienia się jednak diametralnie, gdy rozpoczyna się treningi. Wbrew obiegowym [...]
Od kiedy pamiętam po Internecie, krążą historie związane z: toksycznymi odżywkami, niebezpiecznym białkiem, zagrożeniami ze strony kreatyny itd. Też na poczekaniu mogę wymyślić 20 historii z morałem, zawierających tezy, iż suplementacja tym czy tamtym produktem jest szkodliwa dla zdrowia. Tylko o wiele trudniej będzie podobne tezy obronić, tym [...]
Dostarczanie różnego rodzaju białka uważa się za kluczowy element budowania masy mięśniowej. Często młodzi adepci żelaznego sportu zapominają o tym, iż sama podaż protein nic nie znaczy i nie przyspieszy przyrostów masy mięśniowej. Jeśli zapomnisz o tłuszczu i węglowodanach, zapewne efekty osiągane przez Ciebie na treningu będą niewielkie lub [...]
Aktualizacja 01 stycznia 2024 Odżywki wspomagające wzrost masy mięśniowej, bazują zazwyczaj na mieszance takich komponentów, jak białka i węglowodany. Wiele lat temu osoby stosujące gainery, skarżyły się, że jakość tych produktów jest słaba, a poszczególne składniki nie spełniały ich wymagań. Obecnie producenci skupili swoją uwagę na tym, aby [...]
Sushi brzmi tak samo tajemniczo, jak wygląda. Choć popularność zyskało w Polsce całkiem niedawno, to ma wielkie grono sprzymierzeńców i to bez wliczania w nie Japończyków. Sushi jest przykładem, jak z niewielu składników można wykonać cuda na talerzu. Kiedyś jadało się je zazwyczaj w restauracjach, smakosze przyrządzali je w domu, a teraz zestawy [...]
Producenci odżywek białkowych idą dwiema drogami - jedni starają się maksymalnie oczyścić swój produkt, np. z laktozy (np. ALLNUTRITION, produkt Whey Lactose Free), drudzy dodają do białka enzymy (np. Optimum Nutrition, produkt Whey Gold Standard 100%). W tym ostatnim produkcie znajdziemy: amylazę, proteazę, beta-D galaktozydazę, lipazę, [...]
Dla bezpiecznej redukcji ważne jest osiągnięcie nie tyle spadku masy ciała, ale pozbycie się tkanki tłuszczowej! „Ostre” programy odchudzające (np. 1 200 kcal dla osoby potrzebującej 2 800 – 3 000 kcal dziennie) - a i owszem, powodują często znaczący spadek wagi, ale z tego sporo może stanowić masa mięśniowa (a nie tłuszcz). Dlatego po 2 - 3 [...]
Kreatyna jest związkiem zbudowanym z fragmentów 3 aminokwasów. Występuje naturalnie w organizmie, w mięśniach szybkokurczliwych. Można ją też podawać w postaci suplementów diety (np. kreatyna w kapsułkach, w proszku itd.). W ciągu doby z moczem tracimy ok. 2 g kreatyny. Zasoby kreatyny odtwarzane są dwiema drogami. Mniej więcej połowę kreatyny [...]
Jeśli zaczynasz przygodę z treningiem, musisz określić swój cel - od tego kroku zależy całe dalsze postępowanie. Jeśli możesz złapać duże fałdy tłuszczu w przedniej części tułowia, na środku brzucha, w rejonie bioder („boczki”) czy w określonych punktach na ramionach (np. w rejonie tricepsa), to korzystny jest trening siłowy, ale celem nie powinna [...]